neděle 26. října 2014

Západní Balaton na blind aneb Dovolená pro cestovatelské zelenáče


Není to daleko, není tam dráž než u nás. To byly hlavní důvody, proč jsme se rozhodli v červenci 2014 pro dovolenou v Maďarsku – konkrétně na severozápadním břehu jezera Balaton.

Město Keszthely (čti Kestej) jsme vybrali především kvůli lákavým výletům do okolí. Hned vedle něj v Hevízu je největší termální jezero s lázněmi, ve Fenekpusztě pozůstatky římské pevnosti, obklopeno je dvěma přírodním rezervacemi. O něco dále, ale stále na dosah je působivá čedičová hora Badacsony s vinicemi. A hlavně: u severního břehu Balatonu je jezero hlubší a tedy lepší pro plavání.


Na blind

V den D jsme měli zakoupené lístky do vlaku směr Budapešť-Keleti a sjednané cestovní pojištění. To bylo vše. Do Keszthely jsme pokračovali rovněž vlakem - z nádraží Deli. Než jsme nastoupili do námi vybraného vlaku, stihli jsme si ještě prohlédnout alespoň část Budínského vrchu – Rybářskou baštu a Matyášův chrám, který je hned nad nádražím Deli. Trasa vlaku vedla kolem jižní strany Balatonu, mohli jsme tak cestou vidět více než polovinu jeho pobřeží.

Ubytování jsme se rozhodli hledat přímo na místě. Stanování v kempu se nám zdálo cenově srovnatelné s levným ubytováním pod střechou a hlavně na deset dní nepohodlné. Z dostupných informací na netu jsme věděli, že pokoj se dá ve městě pronajmout i za pouhých 10 eur za osobu a noc. A že sehnat „zimmer frei“, nebo maďarsky “szoba kiadó“, u Balatonu nebývá ani v hlavní sezóně problém, zvlášť pokud jako my netrváme na bydlení hned u jezera. Rok 2014 byl navíc u Balatonu turisticky slabý. Není proto divu, že ubytování jsme našli hned na první zazvonění v jednom rodinném domku s volnými pronajímanými pokoji na jihu Keszthely nedaleko pláže Helikon. A to rovnou dvoulůžkový apartmán, který nás po množstevní slevě (jezdit k Balatonu na více než několik málo dní je podle všeho výjimečné) vyšel na 7000 korun na deset nocí.

Keszthely

Město Keszthely je klidným místem, které ale zároveň nabízí spoustu atrakcí – krásný zámek, množství muzeí a mnoho dalšího. Za zmínku stojí i dlouhá alej krásných jírovců na Festetich György utca. My ho však měli hlavně za svou základnu pro cesty do blízkého i vzdálenějšího okolí a poznali především jeho dvě pláže:

Městská pláž (Városi strand) se nachází nedaleko centra, u přístavu. Je největší (a nejdražší) ve městě, s největším zázemím a bazénem ve tvaru jezera Balaton. Její největší výhodou ale je, že po 18.00 hodině zůstává otevřená a volně přístupná k romantickým večerním procházkám a piknikům...


Pláž Helikon je menší, ale občerstvíte nebo půjčíte šlapadla i tam. Vybavení i dalších pláží na severním břehu ostatně jako by si z oka vypadlo.

Hevíz

Do termálních lázní v Hevízu je to z Keszthely co by kamenem dohodil, nebo na cyklostezce dojel/došel. I my jsme se tam dostali po svých po značené cyklostezce.

Návštěva největšího termálního jezera v Evropě rozhodně stojí za to. Byl to jeden z našich nejlepších dovolenkových zážitků (a to i navzdory více než půlhodinovému čekání na ovocnou polévku). Do sterilních bazénů jiných lázní má Hevíz opravdu daleko. Plavat můžete mezi lekníny a odpočívat v trávě.


Balatongyörök

Balatongyörök byl naše startovní místo pro výlet na Keszthelyské kopce a jejich vyhlídky. Rozhledny jsme navštívili dvě – Batsányi kilátó a Bel Mátyás kilátó. Kromě nich jsme poznali i hlavní ulici - Kossuth Lajos utca - s množstvím domů s tradiční rákosovou střechou a místní (ne příliš pěknou, ale hojně navštěvovanou) pláž.

Badacsony (čti Badačoň)


Další výlet byl ještě dál, ale stále severovýchodním směrem – na čedičový vrch Badacsony, který jsme si mohli o den dříve ze zmiňovaných vyhlídek dobře prohlédnout. Přestože se v dostupných turistických průvodcích píše, že oblast byla objevena turisty teprve nedávno, turistů tu bylo obzvláště o víkendu požehnaně.

Návštěvníci míří především na vrchol čedičového kopce a jeho vyhlídky a taky za vínem. Vinice jsou na každém kroku. Kvůli třicetistupňovému horku jsme se nakonec nevydali až na samotný vrchol majestatného kopce, ale toulali se v jeho okolí mezi vinicemi a kromě místních a obyvatel zdejších penzionů nepotkali žádného dalšího živáčka. Poté jsme se vrátili do vesničky pro zdejší víno. Měli jsme štěstí, mohli jsme ho předem ochutnat v jednom zdejším chladném sklípku na Római utca.

Balatonfüred

Do 70 km vzdáleného lázeňského města Balatonfüred jsme jeli zejména kvůli místnímu aquaparku. Během několikahodinové cesty autobusem jsme měli možnost poznat pro změnu většinu severního balatonského břehu, včetně romantického poloostrova Tihany (Tyhaň).

Samotný Balatonfüred nás okouzlil svým klidem a pokud někdy vyrazíme opět k Balatonu, budeme chtít trávit čas v něm a jeho okolí.

Více nejen o těchto oblastech líčí vyprávění na blogu: http://www.lenkyweb.estranky.cz/clanky/Balaton.html

Kis-Balaton

K Malému Balatonu jsme si udělali výlet na kolech. Cestou jsme se zastavili u zbytků římské pevnosti Fenekpuszta a v Buvolí rezervaci, trochu bloudili a hlavně poznali jiné než turistické Maďarsko. Barokní krajinu s kostelíky a křížky na rozcestí, vesnický život ve všední letní den, s hlídacími a volně pobíhající psy, sousedy a sousedkami povídajícími si a posedávajícími před domy nebo opřené o ploty.

Podrobný popis našeho cyklistického putování najdete v dalším příspěvku: http://svetpodlezdenky.blogspot.cz/2015/11/cyklovylet-z-keszthely-k-malemu.html

Žádné komentáře:

Okomentovat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...